pátek 16. března 2007

Co je ESB a co ne?

Když byla v roce 2002 uvedena na trh sběrnice podnikových služeb, nikdo nevěděl, o co jde, a nikdo z velkých hráčů o ní nechtěl mluvit. Dnes se z ESB stal typický buzzword a nazývají se tak i věci, které evidentně ESB nejsou. Jak ale oddělit zrno od plev? Jak rozlišit, co je ESB a co ne?


Pokud chcete mít jistotu, zeptejte se dodavatele ESB, jaké je instanční prostředí pro jeho služby (tj. v čem jeho služby běží). Pokud odpověď zní: „Logiku ESB provozuje náš aplikační server,“ pak asi nelze hovořit ESB, resp. o distribuované sběrnicové topologii této technologie. Pokud někdo zkusil distribuovat aplikační server, ví, že jej musí instalovat všude, kde jej potřebuje. To je z pohledu dodavatele sice úžasné, protože prodá více licencí, ale nepřijatelné z pohledu zákazníka, protože za tyto licence musí zaplatit (netýká se opensourcových AS).
Pokud je odpověď ESB dodavatele: „Kontejner,“ nebo ještě lépe „Odlehčený JBI kontejner,“ jedná se o skutečně distribuovanou sběrnicovou topologii. Instanční prostředí kontejneru bývá typicky JVM, který pořídíte zdarma. Zpravidla ani instance služeb nepodléhají zpoplatněnému licenčnímu ujednání. V tomto konceptu se může distribuovat libovolně, přičemž za to zákazník neplatí. A v tom tkví přednost těch skutečných ESB – snadno docílit distribuovanosti služeb a procesů.

Žádné komentáře: